Metworst is een worst die gemaakt wordt van 'met'. Dit is een uit het Duits afkomstige naam die staat voor grof gehakt mager varkensvlees. Aan het gehakte vlees wordt gehakt spek toegevoegd. Het is een worst die vroeger vooral gemaakt werd na de huisslacht. Het gehakte vlees werd gezouten en een weinig gekruid met de smaakmiddelen die toen voorhanden waren. Meestal alleen zout en een beetje peper. Daarna ging het deeg in een darm en werd de worst aan de zolder gedroogd (gedreugd). De term 'boeren' wordt tegenwoordig vaak toegevoegd om aan te geven dat er volgens een oud 'boeren' recept is geproduceerd.
Sinds een jaar of 10 maakt Slagerij van der Zon de eigen boerenmetworst. Samen met onze klanten hebben we een heerlijke naturel smaak ontwikkeld. In de loop der jaren zijn er steeds meer smaken bij gekomen, ook naar wensen van onze klanten, zodat we nu zo’n 13 soorten in ons assortiment hebben.
Knoflook
Groene peper
Venkel
Mosterd
Groninger
Rozemarijn
Blauwe kaas
Kardemon
Droë wors
Noten
5 kruiden
Truffel
.